Van zaad tot sip: het verhaal van een wijndruif

24-04-2023

Het maken van wijn is een nauwgezet en uitgebreid proces, dat meerdere jaren kan duren. Van de eerste aanplant van wijnstokken, tot het bottelen van de eerste vintage. Het proces omvat het verzorgen van de wijnstokken en het oogsten van hun fruit, wat tot drie jaar kan duren. Daarna duurt het nog een paar jaar totdat de wijn klaar is om gebotteld te worden. Het hoogtepunt van terroir- en wijnbereidingsexpertise resulteert echter in een eindproduct dat het wachten waard is, vaak beschreven als 'poëzie in een fles'.

Dit artikel legt het druiventeeltproces uit, de verschillende stadia van het wijn maken, en de hele levenscyclus van een wijndruif.

Snoeien

In de winter worden wijnranken gesnoeid om in het volgende seizoen het juiste fruit te produceren. Dit is een wijngaard praktijk die heel wat ervaring vereist, en zorgt ervoor dat de wijnstok in specifieke richtingen wordt geleid, afhankelijk van het doel van de oogst.

Breken van de knop  

In het voorjaar komen de wijnstokken weer tot leven en verschijnen er nieuwe knoppen. Dit is een essentiële mijlpaal in de jaarlijkse groeicyclus van de wijnstok, aangezien dit het begin aankondigt van een nieuw groeiseizoen. De timing van het breken van de wijnknoppen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals druivensoort, klimaat- en weersomstandigheden, of de locatie van de wijngaard. Over het algemeen vindt het breken van de wijnknoppen op het noordelijk halfrond plaats in het voorjaar, meestal tussen eind maart en begin mei. Tijdens deze ontluikende fase houden druiventelers de groei van de nieuwe scheuten nauwlettend in de gaten, om zeker te zijn dat ze gezond zijn en zich correct ontwikkelen. Het is een kritieke fase in de groeicyclus van de wijnstok, aangezien schade of stress aan de jonge scheuten een aanzienlijke invloed kan hebben op de algemene gezondheid en kwaliteit van de wijnstok, en de druiven die hij produceert.

Bloei 

Dit is een cruciale fase in de groeicyclus van de wijnstok, die plaatsvindt in de vroege zomer. Gedurende deze fase beginnen de wijnstokken kleine bloemen te produceren, die essentieel zijn voor het ontwikkelen van druiven. Deze bloemen moeten worden bestoven om fruit te produceren en dit door wind, insecten of andere hulpmiddelen.

De timing en het succes van de bloei kunnen een invloed hebben op de grootte, kwaliteit en opbrengst van de druivenoogst. Daarom is dit een essentiële stap in het wijnbereidingsproces, die uiteindelijk de kwantiteit en kwaliteit zal bepalen van de druiven die worden gebruikt om wijn te maken.

In dit ontwikkelingsstadium moeten wijnboeren en telers rekening houden met de mogelijke risico's van vorst en wind. Om de delicate jonge scheuten te beschermen, gebruiken ze grote ventilatoren om koude lucht te laten circuleren. Daarnaast besprenkelen ze de wijnstokken met water, zodat er een beschermende ijslaag wordt gecreëerd, en gebruiken ze verwarmers om de temperatuur in de wijngaard te verhogen.

Fruitzetting 

Nadat de bestoven bloemen hun kleine bloemblaadjes hebben afgeworpen, verschijnt er geleidelijk een kleine groene bol aan het einde van de stengel, die vervolgens de herkenbare vorm van druiventrossen aanneemt. Ondanks deze vooruitgang, moeten wijnboeren waakzaam blijven voor het risico op vorst en de weersomstandigheden vrijwel continu in de gaten houden. Zodra het fruit is uitgehard, begint het te rijpen.

Canopy Management (blad management) 

Na een periode van krachtige groei in de lente, wordt het noodzakelijk om de scheutgroei te beheersen om een optimale druivenproductie en rijping te verkrijgen. Canopy management is een veelzijdig proces dat verschillende beslissingen en acties omvat zoals het verwijderen van bladeren, het uitdunnen van scheuten, en het positioneren van scheuten. Het doel is om een ideale balans te bereiken tussen schaduw, zonlicht en luchtcirculatie rond elke druiventros, hetgeen essentieel is voor een optimale rijping.

Gewas uitdunnen

Gewas uitdunnen, algemeen bekend als "groen oogsten", omvat het verwijderen van onrijpe druiventrossen die zich niet gelijkmatig ontwikkelen of onvolmaakt zijn.

Véraison

Aan het begin van hun jaarlijkse groeicyclus vertonen alle druivenrassen een groene kleur. Pas vanaf het midden van de zomer tonen rode of witte druiven hun onderscheidende kenmerken aan het ongetrainde oog. Dit is wanneer het ontwikkelingsproces van druivenpigment, bekend als véraison, plaatsvindt. De timing van véraison wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de druivensoort en het unieke microklimaat van een bepaalde wijngaardlocatie, en kan gedurende een langere periode plaatsvinden. In de zomer beginnen de druiven te rijpen en van kleur te veranderen.

Oogst

Wanneer de druiven hun optimale rijpheid hebben bereikt, worden ze met de hand of machinaal geoogst.

Pletten

Bij aankomst uit de wijngaard worden de druiven verwerkt door roestvrijstalen machines. De druiven worden ingevoerd in een ontsteler voor rode wijnen die de individuele bessen scheidt. Sommige wijnmakerijen gebruiken een optische sorteerder om nauwkeurige specificaties in een computergestuurde monitor in te stellen, waardoor alleen fruit met specifieke eigenschappen wordt doorgelaten. De druiven worden vervolgens voorzichtig gekneusd en overgebracht naar een geschikt vat voor gisting op hun schil. Witte wijndruiven ondergaan daarentegen een zachte persing van de hele tros om hun sap te extraheren, dat vervolgens wordt overgebracht naar een fermentatievat zonder de druivenschillen.

Fermentatie

Fermentatie is een oud proces waarbij gist suikerrijk druivensap omzet in wijn. Talrijke fermentatietechnieken worden toegepast. Vatgisting en malolactische gisting worden vaak gebruikt voor Chardonnay, wat resulteert in complexe, romige smaken. Sauvignon Blanc en andere lichte witte wijnen worden typisch gefermenteerd bij koele temperaturen in roestvrij staal om hun primaire fruitaroma's en levendige zuurtegraad te behouden. Pinot Noir ondergaat een "cold soak" met langdurig huidcontact om meer kleur uit de dunne schil te halen vóór de gisting. Rode variëteiten met een hoog tanninegehalte, zoals Cabernet Sauvignon en Syrah, brengen na de gisting vaak tijd op hun schil door om de tannines te verzachten, waardoor een diepere kleur en een denser gevoel in de mond ontstaat in de afgewerkte wijn.

Veroudering

Bepalen of er roestvrij staal, Franse eik of Amerikaanse eik moet worden gebruikt, de mate waarin de eikenhouten vaten worden geroosterd, een balans vinden tussen het sterke karakter van nieuwe eik versus het meer neutrale profiel van eerder gebruikte vaten, en het toepassen van nieuwe benaderingen zoals veroudering in betonnen vaten in de vorm van eieren. Dit zijn allemaal factoren die de smaak van het eindproduct beïnvloeden.

Bottelen

Beslissen wanneer een wijn moet worden gebotteld, is een zeer individuele beslissing voor wijnmakers en is sterk afhankelijk van de specifieke vintage- en wijnkenmerken. Sommige lichte witte wijnen, zoals Riesling, hebben na de gisting misschien maar een paar maanden stabilisatie in de tank nodig. Aan de andere kant kan er voor vatgefermenteerde Chardonnays een jaar nodig zijn om de droesem in het vat te roeren, gevolgd door een bezinkingsperiode voordat ze worden gebotteld. Rode wijnen worden vaak 18-24 maanden op eik gerijpt om de ontwikkeling van complexe smaken en aroma's mogelijk te maken, maar de beslissing wanneer dit rijpingsproces moet worden beëindigd, wordt bepaald door verschillende factoren en is uniek voor elke wijnmaker. Uiteindelijk kunnen technologie en informatie maar zo ver gaan, en beslissen wanneer een wijn moet worden gebotteld, is gebaseerd op het gehemelte, de intuïtie en de ervaring van de wijnmaker.

Genieten maar!

Laatste berichten in onze blog

Wees de eerste om het nieuwste te lezen!

Voor het ontdekken van de perfecte wijn als aanvulling op jouw favoriete gerechten is er geen chique gelegenheid of de expertise van een sommelier nodig. Food pairing is iets waar je altijd en overal van kan genieten, en mee kan experimenteren.

Dus, waarom Roemeense wijn? Het antwoord ligt in de uitzonderlijke mix van geschiedenis, innovatie en pure passie voor het vak. Met een wijngeschiedenis van meer dan 4000 jaar heeft Roemenië zichzelf gevestigd als een krachtpatser in de wereldwijde wijnindustrie.

Roemenië is verdeeld in zeven afzonderlijke regio's. Alle 7 historische regio's van Roemenië produceren wijn. Veel landen hebben wijnregio's, maar er zijn maar weinig wijnproducerende landen die kunnen zeggen dat het hele land een wijnproducerende regio is.

Nu de feestdagen dichterbij komen is het tijd om het menu voor jouw kerstdiner te plannen, en dit te combineren met de perfecte wijnen. Deze blogpost bekijkt 6 voortreffelijke Roemeense wijnen van Aurelia Visinescu, een gerenommeerde Roemeense wijnproducent. Deze wijnen kunnen jouw feestmaaltijd perfect aanvullen. Laten we er dus induiken en de...