Het duurt jaren om de wereld van wijn onder de knie te krijgen, met sommeliers en wijnmakers die hun hele leven besteden aan het leren over druivensoorten wereldwijd en het identificeren ervan. De 'usual suspects', wijnen uit Frankrijk of Italië, zijn voor de meeste kenners gemakkelijk te herkennen, op z'n minst bij naam.
Maar wat met de rest van de wereld? Meer bepaald, Roemeense wijnen.
Hoewel het misschien exotisch en relatief nieuw klinkt, heeft Roemenië een aanzienlijke voetafdruk gehad in de oude wijnwereld - direct naast Frankrijk, Italië en Spanje. In specifieke wijnterminologie verwijst de oude wereld naar landen die worden beschouwd als de geboorteplaats van wijn, vergeleken met de nieuwe wereld, zoals Zuid-Afrika, Chili of Australië.
Tegenwoordig staat Roemenië op de vijfde plaats van de Europese wijnlanden en op de tiende plaats wereldwijd, met meer dan 180.000 hectare aan wijngaarden. Tradities in het maken van wijn gaan meer dan 6000 jaar terug. De beroemdste aanspraak op roem - een zoet smakende wijn vergelijkbaar met Sauternes genaamd Grasa de Cotnari - is sinds de 19e eeuw in heel Europa bekend. Tot aan de laat 19e-eeuwse druifluis crisis beschikte elke Roemeense wijnregio over druivensoorten voor zeer lokale dranken. Helaas heeft de crisis de meeste lokale druiven weggevaagd en daardoor moesten er nieuwe uit Frankrijk worden geplant, om de wijnbouw in het land te herstellen.
Het communistische tijdperk eiste zijn tol van de industrie, aangezien het land kwantiteit boven kwaliteit stelde. De daaropvolgende daling en de hyperinflatie betekende goedkopere wijn, voor een meer winstgevende export.
Sinds Roemenië in 2007 toetrad tot de EU
, zijn er aanzienlijke inspanningen geleverd en werd er geïnvesteerd in wijnbereidingstechnologie en kwaliteitsbehoud. Kleinere, onafhankelijke wijnmakers begonnen vooruitgang te boeken door te experimenteren met wat werd beschouwd als een nieuwe wereld aanpak van een oude wereld traditie. Droge witte wijnen worden gemaakt van druiven die meestal voor zoete wijnen
gereserveerd zijn. In vergelijking met hun Franse of Italiaanse tegenhangers zijn deze wijnen goedkoper geprijsd.