Geschiedenis
In het hart van de regio Dealu Mare, in een gebied met zonnige glooiende heuvels, vinden we de Aurelia Visinescu-wijngaarden - een oude plek met diepe wortels in de geschiedenis van de wijnbouw. Het nabijgelegen archeologische bewijs suggereert een rijke traditie in vinificatie, die teruggaat tot de tijd van de Daciërs. Het is geen toeval dat de taal die Roemenen tegenwoordig spreken nog steeds heel wat Dacische termen bevat die van grote betekenis zijn in de wijnbouw.
Het is bekend
in de Roemeense geschiedenis dat Burebista, een beroemde Dacische koning, op advies van zijn hoogpriester Deceneus besloot de wijnstokken te verbranden. Minder bekend zijn de redenen achter zijn beslissing. Het was niet alleen om de consumptie van wijn onder de Daciërs te verminderen, maar meer om de interesse van de indringers in zijn territorium te verminderen (bekend om de uitstekende wijnen die daar te vinden zijn),
en zo zijn volk te beschermen tegen vijandelijke invasies.
Historici spreken in hun geschriften over de hoogwaardige wijnen die in de regio te vinden zijn. De grote Homerus zelf vermeldde bijvoorbeeld in zijn teksten dat de Griekse krijgers Thracië binnentrokken om wijn te zoeken. Aurelia Visinescu-wijnen staan wereldwijd bekend om hun unieke kenmerken, die de historische erfenis van het terroir verenigen met de moderne technologieën, aangepast aan de Nieuwe Wereld van het wijnmaken.
Wijngaard
Aurelia Visinescu-wijngaarden maken deel uit van de beroemde regio Dealu Mare (gelegen in de zuidelijke Subkarpaten) en strekken zich uit over ongeveer 275 hectare - waarvan 250 hectare opnieuw is aangeplant. Ter vergelijking: de oude wijnstokken stonden op 25 hectare.
Het gebied omvat tal van heuvels en valleien, van de Teleajen-rivier in het westen tot de Buzau-rivier in het oosten. Met zijn zuidelijke ligging is het heuvelmassief een ideale plek voor wijnbouw. De hoogte van de wijngaarden van Aurelia Visinescu varieert van 175 tot 400 meter. De omstandigheden zijn met name gunstig voor de productie van zwarte druiven, maar ook voor witte druiven zijn de omstandigheden zeer goed, hetgeen resulteert in zeer aromatische en fruitige witte wijnen.
De zuidelijke positionering, zonnige ligging en levendige bodems, bestaande uit chernozem en kalksteen, bieden onze wijnstokken eigenschappen die bijna onmogelijk te vinden zijn in andere regio's van het land. Het gematigde continentale klimaat, met frequente hete lucht uit de richting van de Middellandse Zee, draagt ook bij aan de voortreffelijke kwaliteit van de wijnen die in Aurelia Visinescu worden geproduceerd.
Het is geen toeval dat de wijngaarden van Aurelia Visinescu zich bevinden op Parallel 45, de exacte geografische coördinaten van Bordeaux of Bourgondië, twee beroemde regio's in de wijnindustrie. Het resultaat is een terroir met buitengewoon potentieel voor het produceren van eersteklas wijnen.
De Wijnmaker
Stephen Donnelly, een internationale oenoloog met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van wijnmaken, is wereldwijd bekend onder de bijnaam "Flying Winemaker" of "Wine Trouble Shooter". Stephen begon zijn carrière in Napa Valley en studeerde aan de beroemde Davis University in Californië. Sindsdien heeft hij zijn talent, vaardigheid en ervaring bevestigd door uitzonderlijke wijnen te creëren in Engeland, Hongarije, Zuid-Afrika, India en momenteel Roemenië.
Het terroir van elk land heeft zijn eigen kenmerken en typiciteit. Toch heeft hij internationale medailles gewonnen voor elke producent waarmee hij heeft gewerkt.
Hij begon in 1995 met het maken van geweldige wijnen in Roemenië. Sinds 2007 is hij de wijnmaker van Aurelia Visinescu. Hierbij won hij al meer dan 300 prijzen (gouden, zilveren en bronzen medailles) voor deze wijnen, op enkele van de belangrijkste internationale wijncompetities zoals Decanter World Wine Awards, Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, International Wine Challenge, International Wine and Spirit Competition, Berlin Wine Trophy en vele andere.
De Wijnkelder
Aurelia Visinescu Cellar werd geopend in het voorjaar van 2013 met een oppervlakte van 5.200 vierkante meter, een van de nieuwste en grootste kelders in de regio Dealu Mare. De constructie is aan drie zijden ingegraven om naadloos in het landschap te integreren en, nog belangrijker, om te profiteren van een verhoogde en nauwkeurigere thermische controle.
Aurelia Visinescu is een van de modernste wijnkelders van Roemenië, met een productie- en opslagcapaciteit van ongeveer 3 miljoen liter.
De kelder omvat drie centrale units:
De afdeling productie-fermentatie (met een verwerkingscapaciteit van bijna 1 miljoen liter).
De conditionerings- opslagruimte (met in totaal 1,6 miljoen liter).
Het gebied waar de rijpings- en verouderingsprocessen plaatsvinden.
In de kelder bevinden zich ook kantoorruimtes en verschillende plaatsen waar bezoekers de wijn kunnen proeven.
De totale investering in de kelder & wijngaard bedraagt 12 miljoen euro (waarvan 6 miljoen in de kelder en de andere 6 in de wijngaard) - de helft van de investering wordt gedekt door EU-financiering. Alles om u authentieke Roemeense nobele wijnen van de hoogste kwaliteit te kunnen bieden.
Prijzen
Meer dan 300 behaalde onderscheidingen op prestigieuze internationale evenementen bevestigen de hoge kwaliteit van Aurelia Visinescu-wijnen. Evenementen zoals Decanter World Wine Awards, Mondial de Bruxelles, International Wine and Spirit Competition, Berlin Wine Trophy, Wine Enthusiast en meer, beloonden Aurelia Visinescu-wijnen met gouden, zilveren of bronzen medailles.
Of we het nu hebben over de gouden medaille behaald bij Decanter (de eerste ooit voor een Roemeense wijn) of over de gouden medaille ontvangen in Brussel, Aurelia Visinescu-wijnen blijven indruk maken op de belangrijkste internationale evenementen en voegen zo een aanzienlijke waarde toe aan het imago van Roemenië als producent van premium wijnen.
"Als wijnmaker is het mijn rol om het beste uit elke druivensoort te halen, en mijn filosofie is dat als het op kwaliteit aankomt, er geen compromissen mogelijk zijn." - Stephen Donnelly